

Piotr Kafel
W pracy omówiono koncepcje i systemy zarządzania, które funkcjonują w branży spożywczej, oraz możliwości promowania produktów spożywczych przez ich dobrowolną certyfikację. Przedstawiono wybrane znaki i godła promujące żywność, w tym system oznaczeń odnoszący się do wymagań religijnych, programy wspierane przez organy administracji państwowej oraz prywatne znaki i godła promocyjne. Opisano dobrowolne systemy, które można wykorzystać w promowaniu żywności, zaprezentowano także najważniejsze obowiązkowe zasady dotyczące znakowania żywności. Przedstawiono również mechanizmy funkcjonowania systemu oceny zgodności, wskazując na znaczenie akredytacji i certyfikacji.
Treść:
1. Obligatoryjne systemy bezpieczeństwa żywności w przetwórstwie
2. Dobrowolne systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem w branży
3. Opis systemów zapewnienia wysokiej jakości żywności
4. Znakowanie produktów spożywczych
5. System oceny zgodności w przetwórstwie żywności