Oznaczenia geograficzne produktów rolno-spożywczych w relacjach handlowych Unii Europejskiej
Agnieszka Hajdukiewicz
Rosnące oczekiwania konsumentów oraz duża konkurencja na światowym rynku żywności prowadzą do wzrostu zainteresowania wyróżnianiem produktu za pomocą oznaczeń geograficznych, które nie tylko identyfikują towar jako pochodzący z danego terytorium, ale jednocześnie wskazują, że posiada on unikatowe cechy nieodłącznie związane ze środowiskiem, z którego się wywodzi. W monografii problematyka stosowania oznaczeń geograficznych została zaprezentowana z perspektywy handlu produktami rolno-spożywczymi Unii Europejskiej z krajami trzecimi. Głównym celem badań było zidentyfikowanie ekonomicznych funkcji oznaczeń geograficznych produktów żywnościowych i regulacyjnych aspektów ich stosowania w handlu międzynarodowym oraz ocena ich znaczenia dla rozwoju relacji handlowych Unii Europejskiej. Przedmiotem rozważań są w szczególności zasady i systemy ochrony oznaczeń geograficznych na świecie, a także kwestie sporne i uzgodnienia dotyczące oznaczeń geograficznych w porozumieniach wielostronnych oraz bilateralnych umowach handlowych zawartych przez Unię Europejską, jak również udział i rola produktów z oznaczeniami geograficznymi w unijnym eksporcie produktów rolno-spożywczych do krajów trzecich. Przedstawiono również wyniki badań empirycznych na temat szans i barier rozwoju eksportu polskich produktów z oznaczeniami geograficznymi.
Treść:
1. Istota i przesłanki stosowania oznaczeń geograficznych
2. Zasady i systemy ochrony oznaczeń geograficznych na świecie
3. Oznaczenia geograficzne jako kwestia sporna w wielostronnych stosunkach handlowych
4. Oznaczenia geograficzne w bilateralnych umowach handlowych Unii Europejskiej
5. Rozwój handlu produktami rolno-spożywczymi z unijnymi oznaczeniami geograficznymi
Opis
- Tytuł
- Oznaczenia geograficzne produktów rolno-spożywczych w relacjach handlowych Unii Europejskiej
- Autor
- Agnieszka Hajdukiewicz
- Liczba stron
- 252
- Rok wydania
- 2020
- ISBN
- 978-83-7252-827-8